Holubinka bílá

Russula delica

Klobouk
Min velikost klobouku60 mm
Max velikost klobouku180 mm
Barva kloboukuhnědorezavě skvrnitá, okrově nažloutlá, bělavá
Pokožka za suchazdrsnělá, matná, jemně plstnatá
Pokožka za vlhkaneuvedeno
Slupitelnosttéměř neslupitelná
Masitost kloboukutvrdý, tlustě masitý
Tvar kloboukuprohloubený, rozložený, vyklenutý
Okraj kloboukuztenčený, zprohýbaný, podvinutý, nerýhovaný
Pokožka kloboukuneuvedeno
Dužnina
Barva dužniny pod pokožkoubělavá
Barva při poraněníokrovějící
Konzistence dužninykřehká, tvrdá
Chuťnepříjemná, palčivá, mírná
Vůněpo rybách, ovocná
Lupeny
Min výška lupenů50 mm
Max výška lupenů90 mm
Barva lupenůsmetanové, bílé
Tvar lupenůneuvedeno
Připojení ke třeninepatrně sbíhavé, přirostlé
Propojení lupenůneuvedeno
Konzistence lupenůtlusté, křehké
Hustota lupenůnepříliš husté
Ostří lupenůhnědorezavě skvrnatějící
Výtrusný prach
Barva výtrusného prachusmetanový (lla), bělavý (lb)
Třeň
Min délka třeně25 mm
Max délka třeně60 mm
Min tloušťka třeně15 mm
Max tloušťka třeně30 mm
Barva třeněhnědorezavně skvrnitá, bělavá, bílá
Barva třeně po poškrábáníneuvedeno
Tvar třeněválcovitý
Povrch třenějemně ojíněný, hladký, jemně vrásčitý
Konzistence třenětvrdý, plný
Makrochemické reakce
Reakce FeSO4světle narůžovělá
Reakce guajakmodrá
Reakce fenolneuvedeno
Reakce anilinneuvedeno
Výskyt
Období výskytuříjen, září, srpen, červenec
Rozšířenísmíšené, jehličnaté, listnaté
Stromborovice, dub
Ostatní
Kuchyňská hodnotapo tepelné úpravě jedlá, avšak málo chutná