Holubinka kolčaví

Russula mustelina

Klobouk
Min velikost klobouku60 mm
Max velikost klobouku130 mm
Barva kloboukuokrově hnědá, hnědnoucí, hnědý, rezavý
Pokožka za suchamatná
Pokožka za vlhkaslizká, lesklá, rosolovatějící
Slupitelnostjen na okraji, jen do 1/3 klobouku
Masitost kloboukutlustě masitý, tvrdý
Tvar kloboukuvmáčklý, polokulovitý, plochý
Okraj kloboukupodehnutý, zprohýbaný
Pokožka kloboukuradiálně vrásčitá
Dužnina
Barva dužniny pod pokožkoubělavá
Barva při poraněnírezavějící
Konzistence dužninytvrdá
Chuťnasládlá, lískových oříšků
Vůněnenápadná, nepříjemné páchnoucí, slanečková
Lupeny
Min výška lupenů4 mm
Max výška lupenů10 mm
Barva lupenůsmetanové, máslové, bělavé
Tvar lupenůneuvedeno
Připojení ke třeniúzce přirostlé
Propojení lupenůneuvedeno
Konzistence lupenůtuhé
Hustota lupenůhusté, prořídlé
Ostří lupenůhnědorezavě skvrnatějící, při okraji klobouku tupé
Výtrusný prach
Barva výtrusného prachustředně sytě smetanový (llb)
Třeň
Min délka třeně40 mm
Max délka třeně100 mm
Min tloušťka třeně15 mm
Max tloušťka třeně30 mm
Barva třeněbělavá, nahnědlá, rezavějící
Barva třeně po poškrábáníneuvedeno
Tvar třeněválcovitý, břichatý
Povrch třeněvrásčitý, ojíněný
Konzistence třenětvrdý, plný, houbovitý, skoro dutý
Makrochemické reakce
Reakce FeSO4oranžová, pak nahnědlá
Reakce guajakmodrá
Reakce fenolhnědá
Reakce anilinžlutá
Výskyt
Období výskytusrpen, září, říjen
Rozšířeníjehličnaté
Stromsmrk
Ostatní
Kuchyňská hodnotajedlá, velmi chutná